Elevdatorer

Elevdator

Din dator

Varje elev på Stockholm Science & Innovation School har tillgång till var sin personliga dator. Din dator är ditt primära arbetsredskap under den tid du spenderar här hos oss på SSIS. Det är därför väldigt viktigt att veta hur man tar hand om den, vad du får, inte får och därtill kan göra med den

Hårdvara

Datormodell varierar mellan olika år. Vissa år kan samtliga elever ha ungefär samma datormodell från samma företag ibland skiljer det sig märkbart från år till år. Vårt mål på SSIS är att varje dator ska en del gemensam funktionalitet:

Men eftersom olika modeller och tillverkare varierar kan vi inte alltid uppfylla alla ovanstående mål.

Mjukvara och tjänster

Varje elev på SSIS är lokal administratör på sin egen dator. Det innebär att du har en otrolig frihet med din dator, vilka program du installerar och hur du använder den. Det enda du inte har tillgång till obehindrat är BIOS.

Det här ska inte tolkas som att du är fri att göra vad du vill på datorerna. Du får exempelvis absolut inte använda piratkopierade program eller dylikt, din dator är en arbetsdator - tänk på datorn som sådan.

Ditt ansvar

Datorn måste kunna användas till dina studier. Väljer du till exempel att använda Linux istället för Windows som ditt primära operativsystem skall du försäkra dig om att du fortfarande har tillgång till de program som används i dina kurser. Det går exempelvis genom att antingen använda dual boot eller vara redo på att helt installera om datorn när kursen eller proven kräver det.

Du är även ansvarig för att transportera datorn säkert under din tid här på SSIS. Använd fodral eller en väska när du inte använder datorn. Lägg absolut inte datorladdare, andra vassa eller hårda saker som böcker i fodralet - skärmen eller chassit kan då gå sönder vid stötar. 

Laptops har generellt fläktar på undersidan av datorn -- det är därför inte en bra idé att använda datorn på textilunderlag, som sängar, datorfodral eller magen. Datorn riskerar då att överhetta. 


Installerade program

Utöver det kommer er dator förinstallerade med ett flertal mycket användbara program:

För vissa kurser kan det även vara mycket användbart att ladda ner dessa program för att bespara dig och din lärare själva huvudvärken med att göra det samtidigt som dina klasskamrater (alla 30+ av er, på samma nät, samtidigt):

De här programmen behöver du inte ladda ner nu, men de kommer vara relevanta senare under din utbildning (i kurserna webbutveckling, programmering 1 & 2, webserverprogrammering eller teknik 1 & 2 och kanske i ditt gymnasiearbete senare i tredje året). 

FAQ

Regler för lån och bruk av din dator återfinns i datoravtalet du skriver under för att låna datorn. Reglerna i det dokumentet gäller.

Får jag sätta på stickers på datorn?

Det är okej att sätta stickers och dylikt på datorn. Dessa behöver tas bort innan datorn lämnas tillbaka inför studenten. 

Får jag ta bort stickers från datorn?

Identifierande stickers som COS-nummer, stöldmarkering och datornamn får absolut inte tas bort. Börjar någon av dessa lossna kan vi i Dalek hjälpa dig sätta på dem igen.

Hur ska jag transportera datorn?

Datorn ska alltid transporteras i det fodral du fått eller i en vadderad väska mellan lektioner, till skolan och hem. Skydda din dator så kommer den tjäna dig väl under din tid här.

Kan jag köpa loss datorn när jag tar studenten?

I nuläget går det inte att köpa loss datorer när du slutar på skolan.

Får jag uppgradera datorn med mer minne eller lagring?

Det kan gå i mån av tid, möjlighet och i samråd med personal i Dalek (du får alltså inte byta själv) men kom ihåg att datorn ska lämnas tillbaka i samma skick som du fick den. Det betyder att du behöver ta ut eventuella uppgraderingar vid studenten. Skolan står ej för några uppgraderingar. Vissa modeller går inte att uppgradera på alla sätt eller alls. 

Vad händer om min dator går sönder?

I dessa fall ska du omedelbart rapportera det till oss i Dalek och förklara vad som har hänt. Mer detaljer om vad som händer sedan kan du hitta under avsnittet Låneregler i avtalet du skrivit under för att få datorn. Vi kommer säkerställa att du kan delta i din undervisning även om datorn är sönder.

Vad händer om någon stjäl min dator?

Du ska omedelbart rapportera detta till personal i Dalek för att vi ska hjälpa dig anmäla datorn stulen till Polisen. Är du osäker på om den är stulen ska du ändå rapportera detta till personal i Dalek. Vi kommer säkerställa att du kan delta i din undervisning även om datorn är stulen.

Kan jag byta dator?

I regel går det inte att byta dator eller datortyp under din tid här på SSIS. Undantagen är om datorn är förstörd och inte går att rädda, stulen eller om du behöver vissa anpassningar. Detta beslutas i regel av rektor. 

Kan jag låna en dator för prov om jag har linux installerat, exempelvis?

I regel ska du se till att din dator fungerar för undervisning i alla lägen, det är ditt ansvar. Vi kan hjälpa dig att se till att allting fungerar, men ansvaret är ditt. I regel har vi inte datorer att låna ut. 

Hur sparar jag skoldokument på bästa sätt?

Vi föreslår att du använder Google Drive, OneDrive och GitLab för att spara alla dokument och filer som är viktiga för ditt skolarbete. Det är väldigt tråkigt att behöva göra om uppgifter om du exempelvis råkade spilla läsk på din dator.

Får jag hacka med datorn?

Nej, det är olagligt. Om det inte är en skoluppgift, eller du fått tillåtelse, eller om du avkodar det binära talet på glasväggen utanför Dalek. hint hint.

Min dator är för trög för att göra X, finns det något sätt att göra X på?

Vi har två lite kraftfullare stationer med 4K-skärmar i Dalek som går att använda för exempelvis mer avancerad spelutveckling, VR, rendrering, videoredigering och enklare AI-modeller. Dessa är arbetsstationer och inte speldatorer.

ssis.nu

"Typ den bästa hemsidan på internet"

- Enligt en mycket liten studie av lärare, elever och IT-pedagoger på Stockholm Science & Innovation School

ssis.nu är den huvudsakliga hemsidan för skolans IT-system och er portal till i princip allting. Där kommer du få tillgång till en rad olika system som alla är superspännande och roliga att använda. Vi har bland annat: 

GitLab

Är en egen liten mini-github som alla på skolan har tillgång till, där du kan hålla koll på alla din kod du skriver här under dina tre år. Här hittar du även en hel del av skolans egna system, varav en hel del ligger öppet om du är intresserad! 

Google Workspace

Din primära källa för kommunikation med lärare och dina vänner. Här kan du använda alla Googles tjänster genom ditt @stockholmscience.se konto. Vilket inkluderar G-mail, Drive, Sheets, Slides och Docs. Det är även här du kommer hitta ditt schema. 

Biblioteket

Varför inte låna en vacker och trevlig bok från SSIS egenkodade bibliotek, Biblioteket! Där kan du hitta facklitteratur, dramatiska noveller om kärleken och döden, och roliga faktaböcker om pandor. Vad du än önskar, kanske du finner! Om du känner att det saknas en bok kan du alltid ta kontakt med biblioteksansvarig på skolan, och fråga om det går att beställa in.

Virtuella maskiner (VM)

Varje elev på skolan kan efter intresse och behov skapa en egen Virtuell Maskin (en dator, i en dator, helt enkelt) med operativsystemet Debian GNU/Linux eller något helt annat operativsystem. Varje elev får automatiskt tillgång till sin server genom skolans nätverk och kan där laborera fritt utan någon form av driftkostnad. Visa hemsidan http://vm.ssis.nu/ kan du även sätta upp din egen webbservermiljö, utöver Egen Hemsida som i nuläget enbart erbjuder Apache, MariaDB och PHP.  Även detta är självbyggt och underhålls aktivt på skolan av vår IT-avdelning. 

Egen hemsida

Som en del av din undervisning kommer du antagligen behöva sätta upp din egen hemsida och leka runt med HTML, CSS och JavaScript. Oavsett kommer du behöva en egen domän som du vet är bara din, så länge du går på skolan. Det kan du få genom vårt egna webbhotell! Där kan du genom godtycklig FTP-klient kan slänga upp din egen webbsida! Dessa rensas efter din student och det är därför viktigt att du sparar ner det du behöver innan du springer ut.

Underlag för utvecklingssamtal

Underlag för utvecklingssamtal - eller Uffe som det så kärleksfullt benämns - är där din lärare informera dig om hur det går i din kurs. Som namnet kanske avslöjar är det här underlaget för dina utvecklingssamtal. Det är därför viktigt att du är ärlig och realistisk i din bedömning av din egen prestation samt vilka mål du har under året. Det är så dina lärare kan stötta dig på bästa sätt.

Canvas

Canvas är din huvudsakliga läroplattform. Igenom den kommer du kunna lämna in uppgifter i nästan alla dina kurser och allt som hör till det. Utöver klassrums-undervisningen kan till exempel lärare ge ut quiz, kolla uppgifter mot Urkund och allmänt hålla sig underrättad om hur det går i din undervisning! Där kan du även ibland ställa frågor till din lärare gällande kursinnehållet eller om uppgifter. 

Kubernetes kluster / Open Shift

Vi administrerar och hanterar ett Open Shift kluster på skolan där man genom Docker kan sätta upp skalbara tjänster för projekt. Det är mer komplicerat än tjänsten Egen Hemsida eller VM:ar men är perfekt för att lära sig hur du någon gång kanske kommer arbeta ute i industrin. Genom Open Shift klustret driver personal i Dalek mycket av tekniken på skolan, och vi vill jättegärna berätta mer!

Microsoft Azure for Education

Genom stockholm stads kontot får ni tillgång till en hela Azure for Education. Azure är en av de största leverantörerna av Cloud-tjänster och kan vara väldigt meriterande att lära sig inför arbetslivet.

Hos Jetbrains (intelj, PHPStorm, m.fl.), Github Student Pack är vi registerade för studentlicsenser, så du kan få tillgång till alla program utan kostnad. Det finns möjlighet att ta del av Autodesk hemifrån men det måste administreras lite mer än ovannämnda tjänster, med ett papper och underskrift. Du har även tillgång till Azure for Education med er @elev.stockholmstad.se-konto.

Alla dessa IT-tjänster tas hand om av vårt underbara IT-team inne i Dalek. Om du har några frågor är du välkommen att komma förbi. Vi bits inte.

Mjukvara

Mjukvara

Aktivera Word och Powerpoint!

Steg 1: Öppna ett Microsoft 365 för att starta aktiveringsguiden

Öppna ett valfritt Officeprogram, till exempel Word, för att starta aktiveringsguiden.

aktiveringsguide.png

Klicka på Logga in


Steg 2: Logga in med @elevmail.stockholm.se-adressen

logga_in.png

Fyll i din @elevmail.stockholm.se-address och tryck Nästa


Steg 3: Välj fliken Elever

steg3.png

Eftersom du är elev ska du välja fliken "Elev


Steg 4: Logga in med användarnamn och lösenord

steg4.png

Tryck på "Logga in med användarnamn och lösenord"


Steg 5: Logga in med ditt Stockholms Stads användarnamn (aa01234)

image-1668679129495.png

Här loggar du in med ditt Stockholms Stad användarnamn (exempelvis aa01234) och det lösenord du har. 

Om du inte vet ditt Stockholms Stad användarnamn eller lösenord, fråga din lärare och så kan de hjälpa dig!


Steg 6: Godkänn att du loggas in i alla Microsoft 365 appar

image-1668679281407.png

Steg 7: Klart!

Nu ska du vara inloggad och ha tillgång till alla Microsoft 365 program!

 

Det fungerar inte!

Jag får inte ett inloggningsfönster

Dyker aktiveringsguiden inte upp vid programstart, kika i övre högra delen av fönstret för att se om ett annat konto redan är inloggat. Om så är fallet, klicka på namnet som visas, välj Logga ut.

logga_ut.png
logga_ut_2.png
När du loggat ut, starta om programmet.

Vad har jag för elevmail.stockholm.se-adress?
Adressen är vanligtvis förnamn.efternamn@elevmail.stockholm.se. Är du osäker på vad du har, fråga en lärare så kan de hjälpa dig!

Vad har jag för inloggningsuppgifter?
Saknar du användarnamn och/eller lösenord, fråga en lärare så kan de hjälpa dig!

Det blir bara en vit ruta efter inloggning
Om du möts av en helvit ruta efter inloggningen så kan det vara att du gjort för många inloggningsförsök. Stäng ned alla Office-program och försök igen.

Det blir fortfarande bara en vit ruta efter inloggning
Om det inte hjälper att stänga Office-programmen och börja om, så kan det vara så att det nuvarande lösenordet löpt ut och behöver bytas. Byt lösenordet i lösenordsportalen för staden som går att hitta via länklistan på ssis.nu och försök igen därefter med det nya lösenordet.

Mjukvara

Inläsningstjänst

Inläsningstjänst är en plattform där elever kan få tillgång till inlästa läromedel och extra material. Med deras tjänst Begreppa förklaras olika begrepp som används i kurserna för att hjälpa alla elever uppnå målen i läroplanen. Det Begreppa kan hjälpa till med är:

 

För att logga in i inläsningstjänst 

Mjukvara

Låna Autodesklicens för att jobba offline

Autodesk-programmen behöver en licens för att fungera. Denna licens hämtas när man är ansluten till nätverket på skolan eller via VPN-anslutningen.
För att använda programmet på skoldatorn utanför skolan så måste man först låna en programlicens.

För att låna en programlicens

Steg 1 - Anslut nätverk

Se till att du är ansluten till SSIS-wifi eller är ansluten över VPN.


Steg 2 - Öppna Autodesk-program

Öppna det Autodeskprogram du vill låna licens för, te.x. Inventor.


Steg 3 - Öppna About Autodesk [...]

image-1601981890844.png

Öppna hjälpmenyn och klicka på About Autodesk <program>.


Steg 4 - Öppna Product Information

image-1601982024060.png

Klicka på Product Information.


Steg 5 - Låna licens

image-1601982101404.png

Tryck på Borrow.


Steg 6 - Välj längd på lånet

image-1601982546632.png

Välj hur länge du vill låna licens och tryck sedan på Borrow License.


Steg 7 - Klart!

image-1601982639460.png

Du har nu lånat en licens. Tryck Close för att stänga fönstret.

Mjukvara

Hur man söker studentlicens till Figma

För att inte behöva betala för Figmas mer avancerade funktioner kan det vara bra att använda en studentlicens. Den här guiden förklarar hur man gör.

Steg 1:

Gå in på https://figma.com/ och tryck på sign-up länken i högra hörnet:

image-1629900876248.png

Steg 2:

Tryck på Sign up with Google:

Använd din @stockholmscience.se adress - det är den som är godkänd som en student-mailadress.


image-1629900939110.png

Steg 3

Följ sedan anvisningarna som dyker upp och lek runt litegrann!

Mjukvara

Hur man söker en studentlicens till Jetbrains

Ni får tillgång via @stockholmscience.se mailen till Jetbrains programvaror som bl.a. inkluderar:

1. Gå till Jetbrains Products for Learning

Här kan ni fylla i uppgifter om er själva. Ni är i secondary school och vår @stockholmscience.se adress är registrerad som en universitetsadress. Ni kan även använda Github Student Pack för att autentisera er, givet att ni har registrerat er där.

image-1687782986075.png

Läs igenom vad ni får och inte får göra här: https://www.jetbrains.com/community/education/#students Exempelvis är det inte tillåtet att dela vidare licensen. Licensen är valid i ett år och måste sedan förnyas.

Sedan följer ni instruktionerna på hemsidan. 

2. Programmera.

Bara att börja.

Mjukvara

Logga in i Minecraft Education Edition

image-1633352625899.png

(Läs steg tre först)
För att logga in i Minecraft Education Edition behöver du veta:

- din e-postadress till Stockholms Stad.
- ditt användarnamn
- ditt lösenord.

Om du inte vet det behöver du komma förbi oss i Dalek.

1. Ladda ner Minecraft Education 

Klicka er igenom installationsguiden.

ladda ner.png

2. Logga in med din e-post.

image-1633352761202.png
3. Logga in med ditt användarnamn

image-1633352791600.png

Mjukvara

Använda Microsoft Office hemma

Det går att ladda ner Officepaketet på upp till fem privata enheter.
Logga in på https://myaccount.microsoft.com/ och ladda ner mjukvaran.

Här finns en guide som visar hur du loggar in och laddar ner Office: Installera Office365 på privat enhet.pdf

För att aktivera Office behöver du logga in med ditt konto i Stockholms stad. Se https://info.ssis.nu/books/elevdatorer/page/aktivera-office-365

 

 

Mjukvara

SSIS VPN

SSIS VPN är baserat på Direct Access (DA). VPNet ska automatiskt koppla upp sig mot skolans nätverk när datorn upptäcker att den befinner sig på ett externt nätverk. När den är ansluten så ska det vara möjligt att komma åt interna sidor och tjänster. Status för VPN-anslutningen kan öppnas via samma lista som de trådlösa nätverken.

Gå in i Windows inställningar:

image-1676898215453.png

Tryck på Nätverk och Internet. 

image-1676898247004.png

Sedan på DirectAccess

image-1676898353484.png

image-1676898394259.png

Felsökning

Om VPNet inte ansluter ordentligt så kan man kolla/prova följande:

Omstart av datorn

Starta om datorn, det kan vara väntande uppdateringar som stoppar VPNet från att ansluta ordentligt.

OBS!
Tänk på att det inte ger samma resultat att stänga av och sedan starta datorn igen, detta på grund av fast startup-funktionen som är aktiverat per standard i Windows. Var noga med att faktiskt välja att starta om!

Kontrollera Windowsbrandväggen

Om Windowsbrandväggen är inaktiverad så behöver den aktiveras för att tillåta anslutning till VPNet. Inställningarna går att nå via Inställningar → Uppdatering och säkerhet → Windows-säkerhet

image-1676898689867.png

Se till att inte ha andra VPN-tjänster igång

Om du installerat en annan VPNtjänst på datorn, se till att inaktivera eller avinstallera den då det kommer krocka om båda är igång samtidigt.

Se till att DNS-servrar sätts automatiskt

Denna lösning brukar främst vara för motsatt problem, att man sitter i skolan och inte får anslutning någonstans för att VPNet tror att man sitter externt.

Ibland stöter man på tips på nätet om att byta DNS-servrar till tex 1.1.1.1, 8.8.8.8 etc. för att få "snabbare uppkoppling". Det kan stämma i vissa fall, men det skapar också problem om man är beroende av interna DNS-servrar för att nå interna resurser. Se därför till att alltid låta DNS-inställningarna sättas automatiskt av nätverket. 

image-1613117422026.png

image-1613117600394.png

image-1613117440469.png

Kolla av tredjepartsantivirus

SSIS datorer kommer per standard bara med Windows inbyggda antivirus och brandvägg. Om man på eget bevåg installerat antivirus/brandvägg från tredje part bör man testa att inaktivera det för att se om VPNen börjar fungera igen.

Mjukvara

[DEPRECATED] Vidarebefordra Stockholm Stads mail till annan e-mail adress

Det går inte längre att vidarebefordra mail automatiskt. Om du tidigare har ställt in detta bör du stänga av det enligt instruktionerna nedan.

Steg 1: 

Gå till https://outlook.live.com/och skriv in den e-mail adress du fått (ditt.namn@elev.stockholm.se).

logga-in-outlook@2x.png

Om du skrivit rätt kommer du fram till Stockholm Stads inloggningsruta, där du sedan skriver in ditt lösenord.


logga-in-elevmail@2x.png

Steg 2: 

När du äntligen lyckats komma in i Outlook ska du titta uppe i det högra hörnet likt bilden nedan. Välj den meny-ikon som ser ut som ett kugghjul (settings).

navbar@2x.png

Steg 3:

Välj sedan visa alla Outlook-inställningar längst ner på sidan. 

settings@2x.png

Steg 4:

I det nya fönstret skall du sedan klicka dig fram till E-post, och under länken Vidarebefordrar

settings-meny@2x.png

Om du har ställt in vidarebefordran tidigare kommer rutan "Aktivera vidarebefordran" vara ikryssad.

vidarebefodra-2@2x.png

Klicka ur rutan enligt bilden nedan.

vidarebefodra-1@2x.png

Kom ihåg att trycka på spara!

Hårdvara

Hårdvara

HP Elitebook x360 435 G9

c08143531.png

HP Elitebook x360 435 G9

 

Allmänt

HP Elitebook x360 435 G9 är en dator med en 13.3 tums skärm, aluminium chassi och membrantangentbord. Skärmen kan vrida sig 360 grader (därav x360) och fungerar då också som en tablet. Skärmen har 

 

 

 

 

Ingångar och utsida

Höger sida

image.png

 

Komponent Beskrivning
(1) microSD minneskorts läsare

Läser och skriver data tilll microSD-kort

(2) Audio-out (hörlurar) / Audio-in (mikrofon) kombinations uttag (AUX)

AUX-kontakten fungerar med högtalare, hörlurar och tv-högtalare. Kontakten fungerar inte med en extern mikrofon men fungerar med inbyggda mikrofoner i exempelvis hörlurar. 

(3) HDMI Ger dig möjligheten att koppla dig till externa bildskärmar samt projektorer. Fungerar generellt med alla skärmar som har HDMI-ingångar. 

Det går inte att koppla HDMI-ingångar till den interna skärmen (exempelvis från en Raspberry Pi). 
(4) USB SuperSpeed Port (USB-A) USB-A porten leverar både höghastighets data, och ström för mindre enheter som smartphone när datorn är på och i Sleep mode.
(5) USB Type-C SuperSpeed port och DisplayPort™

USB-C porten leverar både höghastighets data, och ström för mindre enheter som smartphone när datorn är på och i Sleep mode.

-- och -- 


Kopplar datorn till en DisplayPort enhet med en USB-C kontakt, som en bildskärm, huvudsakligen för bild ut.

 

-- och --

 

Går även att ladda datorn med en 65W laddare med USB-C utgång.

(6) Batteri indikatorlampa

När strömkabeln är ansluten:

  • Vit: Batteriladdningen är över 90%.
  • Bärnsten: Batteriladdningen är mellan 0 och 90%.
  • Av: Batteriet laddas inte.

När växelström är frånkopplad (batteriet laddas inte):

  • Blinkande bärnsten: Batteriet har nått en låg batterinivå. När batteriet har nått en kritisk batterinivå börjar batteriljuset blinka snabbt
  • Av: Batteriet laddas inte.
(7) Strömingång  Ansluter en strömkabel.

Vänster sida

image.png

Komponent Beskrivning
(1) Säkerhetslås

Fäster en valfri säkerhetskabel på datorn

(2) USB SuperSpeed-porten med HP Sleep and Charge USB SuperSpeed-port med HP Sleep and Charge

 

Ansluter en USB-enhet, ger höghastighetsdatatransfer och laddar små enheter (som en smartphone), även när datorn är avstängd.

(3) Ventilation

Möjliggör luftflöde för att kyla interna komponenter.

OBS: Datorfläkten startar automatiskt för att kyla interna komponenter och förhindra överhettning. Det är normalt att den interna fläkten cyklar på och av under rutinmässig drift.


Skärm

image.png


Komponent Beskrivning
(1) WLAN-antenner Skickar och tar emot trådslösa signlar för att kommunicera med trådlösa lokala nätverk (WLAN)
(2) Intern mikrofon Spelar in ljud.
(3) Kamera (indikatorljus) På: En eller flera kameror används.
(4) Kamera

Tillåter dig att ha videokonferenser, spela in video och ta stillbilder.

(5) Integritetsskydd för kameran 

Som standard är kameraobjektivet oskyddat, men du kan skjuta kamerans integritetsskydd för att blockera kamerans vy. För att använda kameran, skjut kamerans integritetsskydd i motsatt riktning för att avslöja objektivet.

Felsökningsguider

Felsökningsguider

Återställ datorlåsning efter prov

Om datorn av någon anledning inte låsts upp ordentligt efter ett prov (med Dugga eller Exam.NET t.ex.) och det ser ut som bilden nedan när man trycker CTRL + ALT + DEL så behöver man manuellt låsa upp datorn igen.

image-1602143350381.png

Steg 1: Kör SEB Reset Utillity som administratör

Öppna Startmenyn, sök efter SEB Reset Utility, högerklicka och välj Kör som administrator. Klicka på Ja.

image.png

 

Steg 2: Använd piltangenterna för att navigera till "Reset system configuration to default values"

image.png

Skriv in ditt användarnamn (23abcd) och tryck på ENTER-tangenten

image.png

Steg 4: Låt SEB Reset Utility köra en stund

image.png

Oftast är den klar efter max 5 minuter och du bör då kunna starta om datorn. Fungerar det inte efter en omstart bör du först försöka med SEB Reset Utility en gång till. Fungerar det ändå inte kan du komma in till oss i Dalek så ska vi försöka hjälpa dig. 

Felsökningsguider

Dugga: Kan inte starta prov med Lockdown Browser

Google Remote Desktop

Om du har Google Remote Desktop aktiverat, kommer inte Duggas LockDown browser starta. För att komma in i provet måste du avinstallera Google Remote Desktop. Oftast hittar du det som ett tillägg till Chrome och som ett separat program på datorn. Dessa måste avinstalleras för att kunna starta provet. 

I webbläsaren

Om du är inloggad på Chrome på många datorer, och du tar bort Chrome Remote Desktop kommer det ta bort tillägget på alla datorer som är inloggade. 

Ta bort från Chrome
  1. Skriv in chrome://extensions
  2. Tryck på ta bort och följ instruktionerna

image-1669284621319.png

Ta bort från datorn
  1. Gå till start menyn
  2. Sök på > "appar" eller "program" >  tryck på Lägg till eller ta bort program
     

    image-1669288232945.png

  3. Sök på Chrome Remote Desktop
  4. Tryck på prickarna och sedan avinstallera

    image-1669287620219.png

Starta sedan provet igen!

Om det inte fungerar, kom förbi hos oss i Dalek så kan vi hjälpa dig, eller kika på Lockdown Browser support sida: https://support.respondus.com/hc/en-us/sections/4409595265819-Other-Issues

Felsökningsguider

Sommarskola - kan inte komma ut på nätverket

Beskrivning & Anledning 

Om du under sommarskolan behöver nå internet på en annan skola inom Stockholm Stad fungerar det inte automatiskt med er installation av windows som det gör för andra elever. Installationen är specialanpassad för att ni ska kunna bli administratörer och få program som Autodesk Inventor och Adobe Creative Cloud färdiginstallerade.

 

Lösning

För att koppla upp dig på nätverket på en annan skola inom Stockholm Stad behöver du koppla upp dig mot "Stockholm Stad BYOB" (Bring Your Own Device) och logga in med ditt stockholm stads användarnamn och lösenord (ab123456). 

Installera Google Drive for Desktop

Varför? 

Google Drive for Desktop synkroinserar din Google Drive direkt till din dator. Det gör det enklare att se till att allting hamnar uppe i molnet om det är så att datorn skulle krångla. Du vill och bör spara dina filer i molnet för att säkerställa att du inte förlorar något viktigt material. 

Installation

1. Installera Google Drive for Desktop

Gå in på länken ovan och ladda ner Google Drive for Desktop

image-1687784116468.jpg

Installera programmet genom att trycka på filen du just laddat ner.

image-1687784144375.jpg

2. Öppna Google Drive For Desktop

Tryck först på Google Drive ikonen nere i högra hörnet för att öppna Google Drive for Desktop. Tryck sedan på kugghjulet brevid ditt namn för att öppna inställningar.

image-1687784123867.jpg

3. Konfigurera Google Drive for Desktop

Nu har du två alternativ. Antingen kan du synka redan existerande filer på din dator till Google Drive, eller låta Google Drive hämta ner filer från Drive till din dator.

image-1687784268221.png

Tryck på Google Drive och välj det alternativ som passar dig. 

image-1687784161389.jpg

(4.) Spara specifika filer till datorn med Stream files-alternativet

Om du vill att en specifik fil ska finnas på datorn även om du valt Stream files-alternativet kan du högerklicka på filen och välja alternativet som bilden nedan visar. Om du valt Mirror files-alternativet finns redan filerna på din dator.

image-1687784182912.jpg

Nu har du tillgång till både de delade enheterna i Google Drive och din egen Google Drive. 

Om du har några frågor eller behöver hjälp, kom antingen förbi dalek eller mejla support@stockholmscience.se

Hur fixa licens för Inventor eller Fusion 360 hemma

Det kan gälla din egen (stationära) dator eller att du vill kunna jobba offline.

  1. Gå in på denna länk

  2. Du kommer då in i ett dokument på Google Drive. 

  3. Alla använder detta dokument så du kommer att se att det är ifyllt med en annan elevs namn.

  4. Ändra detta till ditt namn. 

  5. Exportera dokumentet som pdf och filen på din dator.

  6. Om du vill kan du byta ditt namn mot Namn Namnsson om du inte vill att ditt namn ska stå kvar i dokumentet. 

  7. Skapa ett konto på Autodesk om du inte redan har det.

  8. Gå sedan in på studentsidan.

  9. Välj produkt och du kommer till ett formulär på Autodesk Education Community. Det ser ut som nedan. 

  10. Ladda upp din pdf. Ofta får du svar inom någon timme.