Elevdator
Din dator
Varje elev på Stockholm Science & Innovation School har tillgång till var sin personliga dator. Din dator är ditt primära arbetsredskap under den tid du spenderar här hos oss på SSIS. Det är därför väldigt viktigt att veta hur man tar hand om den, vad du får, inte får och därtill kan göra med den!
Hårdvara
Datormodell varierar mellan olika år. Vissa år kan samtliga elever ha ungefär samma datormodell från samma företag ibland skiljer det sig märkbart från år till år. Vårt mål på SSIS är att varje dator ska en del gemensam funktionalitet:
- Touchskärm som fungerar med penna
- Datorerna ska klara av de tyngre program som din undervisning kräver (exempelvis Autodesk Inventor eller Adobe Photoshop).
- Datorerna har som regel över 8 gigabyte minne och åtminstone 256 GB lagring.
- Processorerna varierar mellan motsvarande Intel i7 och i5 CPU:er.
- Helst ska de ha en skärm med 180-gradig svängvinkel för att kunna användas som en padda.
- USB-C portar ska finnas på datorn
Men eftersom olika modeller och tillverkare varierar kan vi inte alltid uppfylla alla ovanstående mål.
Mjukvara och tjänster
Varje elev på SSIS är lokal administratör på sin egen dator. Det innebär att du har en otrolig frihet med din dator, vilka program du installerar och hur du använder den. Det enda du inte har tillgång till obehindrat är BIOS.
Det här ska inte tolkas som att du är fri att göra vad du vill på datorerna. Du får exempelvis absolut inte använda piratkopierade program eller dylikt, din dator är en arbetsdator - tänk på datorn som sådan.
Ditt ansvar
Datorn måste kunna användas till dina studier. Väljer du till exempel att använda Linux istället för Windows som ditt primära operativsystem skall du försäkra dig om att du fortfarande har tillgång till de program som används i dina kurser. Det går exempelvis genom att antingen använda dual boot eller vara redo på att helt installera om datorn när kursen eller proven kräver det.
Du är även ansvarig för att transportera datorn säkert under din tid här på SSIS. Använd fodral eller en väska när du inte använder datorn. Lägg absolut inte datorladdare, andra vassa eller hårda saker som böcker i fodralet - skärmen eller chassit kan då gå sönder vid stötar.
Laptops har generellt fläktar på undersidan av datorn -- det är därför inte en bra idé att använda datorn på textilunderlag, som sängar, datorfodral eller magen. Datorn riskerar då att överhetta.
Installerade program
Utöver det kommer er dator förinstallerade med ett flertal mycket användbara program:
- Autodesk Inventor
- Hela Adobe Suiten genom Creative Cloud
- Photoshop
- Illustrator
- Lightroom
- och så vidare..
- M365 (kräver att du använder din stockholm stad inloggning)
- Word
- PowerPoint
- OneNote
- Excel
För vissa kurser kan det även vara mycket användbart att ladda ner dessa program för att bespara dig och din lärare själva huvudvärken med att göra det samtidigt som dina klasskamrater (alla 30+ av er, på samma nät, samtidigt):
- Ultimaker Cura
- Valfri text-editor
- En IDE - beroende på vad kursen kräver, har du några förslag här:
- Visual Studio (inte samma som Visual Studio Code) (C, C++, C#, Java, m.m.)
- Intelij (Java)
- PHPstorm (PHP)
- Ett designverktyg
- Figma
- Adobe XD
De här programmen behöver du inte ladda ner nu, men de kommer vara relevanta senare under din utbildning (i kurserna webbutveckling, programmering 1 & 2, webserverprogrammering eller teknik 1 & 2 och kanske i ditt gymnasiearbete senare i tredje året).
FAQ
Regler för lån och bruk av din dator återfinns i datoravtalet du skriver under för att låna datorn. Reglerna i det dokumentet gäller.
Får jag sätta på stickers på datorn?
Det är okej att sätta stickers och dylikt på datorn. Dessa behöver tas bort innan datorn lämnas tillbaka inför studenten.
Får jag ta bort stickers från datorn?
Identifierande stickers som COS-nummer, stöldmarkering och datornamn får absolut inte tas bort. Börjar någon av dessa lossna kan vi i Dalek hjälpa dig sätta på dem igen.
Hur ska jag transportera datorn?
Datorn ska alltid transporteras i det fodral du fått eller i en vadderad väska mellan lektioner, till skolan och hem. Skydda din dator så kommer den tjäna dig väl under din tid här.
Kan jag köpa loss datorn när jag tar studenten?
I nuläget går det inte att köpa loss datorer när du slutar på skolan.
Får jag uppgradera datorn med mer minne eller lagring?
Det kan gå i mån av tid, möjlighet och i samråd med personal i Dalek (du får alltså inte byta själv) men kom ihåg att datorn ska lämnas tillbaka i samma skick som du fick den. Det betyder att du behöver ta ut eventuella uppgraderingar vid studenten. Skolan står ej för några uppgraderingar. Vissa modeller går inte att uppgradera på alla sätt eller alls.
Vad händer om min dator går sönder?
I dessa fall ska du omedelbart rapportera det till oss i Dalek och förklara vad som har hänt. Mer detaljer om vad som händer sedan kan du hitta under avsnittet Låneregler i avtalet du skrivit under för att få datorn. Vi kommer säkerställa att du kan delta i din undervisning även om datorn är sönder.
Vad händer om någon stjäl min dator?
Du ska omedelbart rapportera detta till personal i Dalek för att vi ska hjälpa dig anmäla datorn stulen till Polisen. Är du osäker på om den är stulen ska du ändå rapportera detta till personal i Dalek. Vi kommer säkerställa att du kan delta i din undervisning även om datorn är stulen.
Kan jag byta dator?
I regel går det inte att byta dator eller datortyp under din tid här på SSIS. Undantagen är om datorn är förstörd och inte går att rädda, stulen eller om du behöver vissa anpassningar. Detta beslutas i regel av rektor.
Kan jag låna en dator för prov om jag har linux installerat, exempelvis?
I regel ska du se till att din dator fungerar för undervisning i alla lägen, det är ditt ansvar. Vi kan hjälpa dig att se till att allting fungerar, men ansvaret är ditt. I regel har vi inte datorer att låna ut.
Hur sparar jag skoldokument på bästa sätt?
Vi föreslår att du använder Google Drive, OneDrive och GitLab för att spara alla dokument och filer som är viktiga för ditt skolarbete. Det är väldigt tråkigt att behöva göra om uppgifter om du exempelvis råkade spilla läsk på din dator.
Får jag hacka med datorn?
Nej, det är olagligt. Om det inte är en skoluppgift, eller du fått tillåtelse, eller om du avkodar det binära talet på glasväggen utanför Dalek. hint hint.
Min dator är för trög för att göra X, finns det något sätt att göra X på?
Vi har två lite kraftfullare stationer med 4K-skärmar i Dalek som går att använda för exempelvis mer avancerad spelutveckling, VR, rendrering, videoredigering och enklare AI-modeller. Dessa är arbetsstationer och inte speldatorer.
ssis.nu
"Typ den bästa hemsidan på internet"
- Enligt en mycket liten studie av lärare, elever och IT-pedagoger på Stockholm Science & Innovation School
ssis.nu är den huvudsakliga hemsidan för skolans IT-system och er portal till i princip allting. Där kommer du få tillgång till en rad olika system som alla är superspännande och roliga att använda. Vi har bland annat:
GitLab
Är en egen liten mini-github som alla på skolan har tillgång till, där du kan hålla koll på alla din kod du skriver här under dina tre år. Här hittar du även en hel del av skolans egna system, varav en hel del ligger öppet om du är intresserad!
Google Workspace
Din primära källa för kommunikation med lärare och dina vänner. Här kan du använda alla Googles tjänster genom ditt @stockholmscience.se konto. Vilket inkluderar G-mail, Drive, Sheets, Slides och Docs. Det är även här du kommer hitta ditt schema.
Biblioteket
Varför inte låna en vacker och trevlig bok från SSIS egenkodade bibliotek, Biblioteket! Där kan du hitta facklitteratur, dramatiska noveller om kärleken och döden, och roliga faktaböcker om pandor. Vad du än önskar, kanske du finner! Om du känner att det saknas en bok kan du alltid ta kontakt med biblioteksansvarig på skolan, och fråga om det går att beställa in.
Virtuella maskiner (VM)
Varje elev på skolan kan efter intresse och behov skapa en egen Virtuell Maskin (en dator, i en dator, helt enkelt) med operativsystemet Debian GNU/Linux eller något helt annat operativsystem. Varje elev får automatiskt tillgång till sin server genom skolans nätverk och kan där laborera fritt utan någon form av driftkostnad. Visa hemsidan http://vm.ssis.nu/ kan du även sätta upp din egen webbservermiljö, utöver Egen Hemsida som i nuläget enbart erbjuder Apache, MariaDB och PHP. Även detta är självbyggt och underhålls aktivt på skolan av vår IT-avdelning.
Egen hemsida
Som en del av din undervisning kommer du antagligen behöva sätta upp din egen hemsida och leka runt med HTML, CSS och JavaScript. Oavsett kommer du behöva en egen domän som du vet är bara din, så länge du går på skolan. Det kan du få genom vårt egna webbhotell! Där kan du genom godtycklig FTP-klient kan slänga upp din egen webbsida! Dessa rensas efter din student och det är därför viktigt att du sparar ner det du behöver innan du springer ut.
Underlag för utvecklingssamtal
Underlag för utvecklingssamtal - eller Uffe som det så kärleksfullt benämns - är där din lärare informera dig om hur det går i din kurs. Som namnet kanske avslöjar är det här underlaget för dina utvecklingssamtal. Det är därför viktigt att du är ärlig och realistisk i din bedömning av din egen prestation samt vilka mål du har under året. Det är så dina lärare kan stötta dig på bästa sätt.
Canvas
Canvas är din huvudsakliga läroplattform. Igenom den kommer du kunna lämna in uppgifter i nästan alla dina kurser och allt som hör till det. Utöver klassrums-undervisningen kan till exempel lärare ge ut quiz, kolla uppgifter mot Urkund och allmänt hålla sig underrättad om hur det går i din undervisning! Där kan du även ibland ställa frågor till din lärare gällande kursinnehållet eller om uppgifter.
Kubernetes kluster / Open Shift
Vi administrerar och hanterar ett Open Shift kluster på skolan där man genom Docker kan sätta upp skalbara tjänster för projekt. Det är mer komplicerat än tjänsten Egen Hemsida eller VM:ar men är perfekt för att lära sig hur du någon gång kanske kommer arbeta ute i industrin. Genom Open Shift klustret driver personal i Dalek mycket av tekniken på skolan, och vi vill jättegärna berätta mer!
Microsoft Azure for Education
Genom stockholm stads kontot får ni tillgång till en hela Azure for Education. Azure är en av de största leverantörerna av Cloud-tjänster och kan vara väldigt meriterande att lära sig inför arbetslivet.
Hos Jetbrains (intelj, PHPStorm, m.fl.), Github Student Pack är vi registerade för studentlicsenser, så du kan få tillgång till alla program utan kostnad. Det finns möjlighet att ta del av Autodesk hemifrån men det måste administreras lite mer än ovannämnda tjänster, med ett papper och underskrift. Du har även tillgång till Azure for Education med er @elev.stockholmstad.se-konto.
Alla dessa IT-tjänster tas hand om av vårt underbara IT-team inne i Dalek. Om du har några frågor är du välkommen att komma förbi. Vi bits inte.