Hoppa till huvudinnehåll

Introduktion

Hej och välkommen till din nya dator!

Varje elev på Stockholm Science & Innovation School har tillgång till var sin personliga dator. Din dator är din primära arbetsredskap under den tid du spenderar här hos oss på SSIS. Det är därför väldigt viktigt att veta hur man tar hand om den, vad du får och inte får göra på den och vad du kan göra med den

Hårdvara

Beroende på vilket år du går varierar datorns hårdvara en aning, som naturligt kommer sig av att köpa nya datorer till nyare årskullar. Men vårt mål på SSIS är att varje dator ska ha touchskärm och att de ska klara av de lite tyngre programmen som din undervisning kräver (som till exempel Autodesk Inventor eller Adobe Photoshop). 

Datorerna har som regel över 8 gigabyte minne och åtminstone 256 gigabyte lagring. De varierar mellan Intel i7 och i5 CPU:er (vilken generation beror på vilket år du går). De ska dessutom ha touchskärmar med behändig penna, och ska helst ha en skärm med 180-gradig svängvinkel.

 

Mjukvara

Varje elev på SSIS är administratör över sin egen dator (om du inte är det, har det blivit något fel och du bör uppsöka oss it-nissarna i Dalek). Det innebär att du har en otrolig frihet när det gäller vad du gör med din dator, vilka program du installerar och hur du använder den. Det enda du inte har tillgång till obehindrat är BIOS.

Det här ska inte tolkas som att ni är fria att göra vad ni vill på datorerna. Ni får till exempel absolut inte använda piratkopierade program eller dylikt, er dator är en arbetsdator - tänk på datorn som så.

Datorn måste kunna användas till dina studierna. Väljer du till exempel att använda Linux istället för Windows som ditt primära operativsystem skall du försäkra dig om att du fortfarande har tillgång till de program som används i dina kurser genom att antingen använda dual boot eller vara redo på att helt ominstallera datorn när kursen kräver det.

Utöver det så kommer er dator förinstallerade med ett flertal mycket användbara program:

  • Autodesk Inventor 202(X) 
  • Hela Adobe Suiten genom Creative Cloud
    • Photoshop
    • Illustrator
    • Lightroom
    • Adobe XD
    • och så vidare..

För era kurser kan det även vara mycket användbart att ladda ner dessa program för att bespara er själva huvudvärken med att göra det samtidigt som dina klasskamrater (alla 30+ av er, på samma nät, samtidigt)

  • Ultimaker Cura
  • Valfri text-editor
    • Visual Studio Code
    • Atom
    • Brackets
    • Sublime
    • Vim 
    • Notepad++
    • Emacs
  • En IDE - beroende på vad kursen kräver, har ni några förslag här:
    • Visual Studio (inte samma som Visual Studio Code) (C, C++, C#, Java, m.m.)
    • Intelij (Java)
    • PHPstorm (PHP)
  • Unity Game Engine

Det här programmen behöver ni inte ladda ner nu, men de kommer vara relevanta senare under er utbildning (i kursenrna webbutveckling, programmering 1 & 2, webserverprogrammering eller teknik 1 & 2 och i ert gymnasiearbete senare i tredje året). 

https://ssis.nu

https://ssis.nu är den huvudsakliga hemsidan för skolans IT-system. Där kommer du kunna få tillgång till en rad olika system som alla är super spännande och roliga att använda. Vi har bland annat: 

GitLab

En egen liten mini-github som alla på skolan har tillgång till, där du kan hålla koll på alla din kod du skriver här under dina tre år. 

G-suite

Din primära källa för kommunikation och dylikt. Här kan du använda alla Googles tjänster genom ditt @stockholmscience.se konto. Vilket inkluderar G-mail, Drive, Sheets, Slides och Docs. Det är även här du kommer hitta ditt schema. 

Biblioteket

Varför inte låna en vacker och trevlig bok från SSIS egenkodade bibliotek, Biblioteket! Där kan du hitta facklitteratur, dramatiska noveller om kärleken och döden, och roliga faktaböcker om pandor. Vad du än önskar, kanske du finner!

Virtuella Maskiner VM

Varje elev på skolan kan efter intresse och behov skapa en egen Virtuell Maskin (en dator, i en dator, helt enkelt) med olika operativsystem från Debian, Ubuntu och Fedora till Windows Server 2012 till 2019. Varje elev får automatiskt tillgång till sin server genom skolans nätverk och kan där laborera fritt utan någon form av driftkostnad eller dylikt. Även detta är självbyggt och underhålls aktivt på skolan av vår IT-avdelning. 

Egen Hemsida

Som en del av din undervisning kommer du antagligen behöva sätta upp din egen hemsida och leka runt med HTML, CSS och JavaScript - kanske en del Nodejs eller PHP, också. Oavsett kommer du behöva en egen domän som du vet är bara din så länge du går på skolan. Det kan du få igenom vår tjänst Egen Hemsida! Där kan du genom godtycklig FTP-klient kan slänga upp din egen webbsida!

Underlag för utvecklingssamtal

Underlag för utvecklingssamtal - eller Uffe som de så kärleksfullt benämns - är den huvudsakliga kommunikationsmedlet med dina lärare. Här kommer du få uppdateringar om hur det ser ut i dina studier och din mentor kommer kunna kommunicera med dig om dina mål och önskningar genom de tre år du kommer spendera på SSIS. 

Alla dessa IT-tjänster tas hand om av vårt underbara IT-team inne i Dalek (nära Arkaden). Om du har några frågor som helst om lite vad som helst kan du gå dit och ställa dem! Vi bits inte.

 

 

Vad skiljer SSIS från kommunala skolor i övrigt?

I Stockholm Stad i stort använder de flesta skolor något som kallas GSIT 2.0 eller lättare sagt Skolplattformen. Vi på SSIS har valt att gå en annan väg och använder därför inte skolplattformen för i princip något utöver frånvaroanmälan och andra dylika administrativa tjänster. Som elev kommer du mycket sällan möta Skolplattformen på något sätt under din tid hos oss såvida du inte verkligen, verkligen vill.